Oddebollen

Oddebollen

I Uddevalla, åtta mil norr om Göteborg, bor 56 000  invånare, i hjärtat av Bohuslän. Det här är Sveriges äldsta kur- och badort där man erbjudit hälsobringande bad i flera hundra år. Härifrån kommer fotbollsspelaren Martin Dahlin och här vann Brasiliens fotbollslandslag mot Österrike på sin väg mot VM-titeln 1958, men i Uddevalla spelas också fotboll på lägre nivå än världsklass.

Varje år genomförs här ungdomsturneringen Oddebollen. Uddevalla hette ursprungligen Oddewall, och ortens fotbollsklubb, som arrangerar turneringen, heter Oddevold, så namnet är inte så udda som det först verkar.

De flesta matcherna spelas på Bodelefältets gräsplaner (både natur- och konstgräs) vid Gustafsberg i Uddevalla. Därigenom blir det lätt för spelarna att följa andra matcher, och för publiken blir det en enda stor folkfest.

Turneringen är öppen för pojkar och flickor från 10 år upp till 17 år. De äldsta spelar 11-manna, de yngsta 7-manna och däremellan 9-manna, fritt antal avbytare i alla klasser. Matchtiden är 2×20 minuter för 11- och 9-mannalagen, 2×15 minuter för 7-manna. I finalspelet lägger man på fem minuter per halvlek till 2×25 respektive 2×20 minuter samt förlängning och straffar vid behov.

Men först är det grundspel där alla lag spelar 3-4 match, för att sedan hamna i A- eller B-slutspel.

På nätterna inkvarteras spelarna i skolsalar. Medtag egen madrass och sovsäck eller andra sängkläder. Åtta måltider ingår i deltagaravgiften, från frukost på fredagen till lunch på söndagen, men vill ni komma redan på torsdagen ordnar arrangörerna fram enklare förtäring torsdag kväll.

Till Uddevalla är det lätt att ta sig både med kollektivtrafik och bil. Sträckan Göteborg-Uddevalla trafikeras med tåg minst en gång i timmen, varje dag går snabbtåg till Stockholm och Trollhättan-Vänersborgs flygplats ligger bara tre mil från Uddevalla.

Vill ert fotbollslag åka dit finns alltså alla möjligheter. Fast de ekonomiska möjligheterna kan ju skifta från lag till lag. Men även detta går att ordna. Om spelarna i ert lag säljer Delikatesskungens produkter får ni provision på försäljningen. De har populära delikatesser som cheddarost, salami och olivolja. Ni väljer själva hur och till vem ni ska sälja. Till er hjälp får ni Delikatesskungens försäljningsmaterial, sedan är det bara att skrida till verket. Se det som ett träningspass. Eller som en tävling. Kul är det hur som helst.