Träningsläger på Åland

Det finns fördelar med att träna med fotbollslaget på den egna arenan där man vet hur allt funkar, men det är skönt att komma bort och kunna fokusera på fotboll hela dagarna. Och varför inte utomlands? Att ta med laget till Brasilien är inte det lättaste, men kanske Åland. Viking Line arrangerar sportresor både på Åland och i Finland, i fotboll, innebandy, ishockey och simning. Båtresa från Stockholm ingår i priset.

Åland har runt 30 000 invånare, varav en tredjedel bor i den mysiga småstadsidyllen Mariehamn. Tack vare läget och den vackra naturen är turism stort här, men det är också idrottsintresset.

På Åland finns Wiklöf Holding Arena, på gångavstånd från hamnen i Mariehamn, dit båten anländer. Här finns också Eckeröhallen för inomhusträning på en fullstor fotbollsplan med konstgräsmatta, ett klart varmare alternativ på vintern. I hallen finns också gym, cafeteria och konferensrum.

På en träningsresa till Åland med Viking Line ingår förutom träning och båtresa även hotellboende på Hotell Cikada i Mariehamn, och frukost, lunch, middag och kvällsmål. Det vanliga är att man åker från Kapellskär till Mariehamn på fredagen, checkar in på hotellet och äter. Sedan tränar man under helgen och åker tillbaka till Stockholm på söndagen, förhoppningsvis som lite bättre fotbollsspelare och nästan säkert med många härliga minnen och erfarenheter i bagaget.

Men ett träningsläger börjar ju mycket tidigare än den där träningshelgen. Först ska man samla ihop pengar till lägret. Alla föräldrar kan ju inte langa fram pengar till alla aktiviteter. En del barn har ju inte bara en utan kanske tre eller fyra sporter de håller på med. Har man dessutom några syskon blir det ett rejält antal träningsläger och cuphelger.

Ett sätt att få ihop pengar är att börja med lagförsäljning åt Delikatesskungen. Spelarna säljer Delikatesskungens produkter, som cheddarost och salami. Ni väljer själva hur mycket tid och engagemang ni vill lägga på detta och i vilka sammanhang, men det är lättsålda produkter och folk tycker om att hjälpa unga personer med idrottsdrömmar, så det kan snabbt bli riktigt lönsamt. Dessutom är det kul och lärorikt också. Det är måhända fler unga som drömmer om att bli fotbollsproffs än antalet som drömmer om att bli framgångsrika försäljare, men något ska man ju ägna sig åt efter proffskarriären också.