Vart vill ni åka?

Här har sajten helt enkelt tagit och samlat ihop några tips om olika cuper och turneringar i olika idrotter för barn och ungdomar som varje år går av stapeln i vårt avlånga land. Det här med cuper och turneringar kan ju som bekant vara en ganska komplex fråga för många av oss. Ibland kan det kännas bekvämt och skönt att delta i turneringar som går av stapeln i närheten av den stad eller det samhälle där man själv bor så att man slipper den långa resvägen till eller från cupen. Men lika ofta kan det vara spännande att få ge sig iväg till en helt annan del av Sverige för att kämpa järnet i en turnering där. Det brukar även bidra till att man får lära känna nya kompisar som delar samma idrottsintresse. Här ska bjuda på tre olika turneringar och cuper i lika många idrotter som ni i ert lag kan delta i om ni vill.

006

Kiruna Hockey Games
Kiruna Hockey Games är en hockeycup för ungdomslag som varje år lockar deltagande lag från i stort sett hela vårt avlånga land. Ungdomslag från Enköping och Stockholm är bara ett par exempel på deltagande hockeylag som har varit med och kämpat i Kiruna Hockey Games. Kiruna – som för övrigt ligger allra längst norrut i Sverige – är en stad med mycket gamla hockeyanor. Bröderna Stig och Börje Salming och Peter “Pekka” Lindmark är bara några exempel på hockeyspelare med rötterna i Kiruna. På 1960-talet var det till och med så att Kirunas två rivaliserande hockeylag båda var med och spelade i Division 1, föregångaren till Elitserien, vilket faktiskt får anses vara ganska unikt i svensk hockeyhistoria. Kiruna Hockey Games avgörs i oktober varje år i den stora hockeyladan på Lombolafältet i Kiruna och har arrangerats i ungefär 50 år i skrivande stund.

005

Stadium Basketball Cup
Stadium Basketball Cup har arrangerats varje år sedan 1984. Numera spelas turneringen i den helt nybyggda basketarenan Stadium Arena i Norrköping, en arena som för övrigt har blivit utsedd till det svenska basketlandslagets egen nationalarena. Stadium Basketball Cup är en ungdomsturnering som har vuxit från att vara en liten oansenlig cup för basketintresserade svenska ungdomar till att bli en jättestor internationell cup med deltagande lag från massor med olika länder runtom i världen. Arrangörerna av turneringen vill gärna påpeka att Stadium Basketball Cup handlar om så mycket mer än bara basket. Man vill nämligen mer än gärna lyfta fram viktiga värderingar som internationell förståelse och idrottsligt kamratskap. Stadium Basketball Cup går alltid av stapeln under sista helgen i mars månad varje år och pågår under fyra intensiva dagar.

004

Svennis Cup
Svennis Cup är namnet på en stor fotbollsturnering i norra Värmland för ungdomar i åldrarna 10 till 16 år. Både pojklag och flicklag är välkomna att delta i turneringen som varje år går av stapeln i Torsby i den norra delen av Värmland. Det är inte en slump att Svennis Cup heter som den heter och att den hålls i Torsby eftersom namnet kommer från bygdens store son Sven-Göran “Svennis” Eriksson som är född och uppvuxen i en liten by strax utanför Torsby. Svennis Cup spelas alltid i augusti och lockar många lag främst från Sverige men också från Norge och har med åren kommit att utvecklas till något som är mycket mer än bara en vanlig fotbollsturnering. Under helgen som man spelar fotboll i Torsby så pågår en verklig fotbollsfest på inte mindre än nitton fotbollsplaner i ett somrigt och vackert Värmland. Arrangörerna jobbar målinriktat mot det hägrande målet att göra Svennis Cup till en av Sveriges allra största och bästa fotbollscuper för ungdomar. Bland annat kan ni som lag boka träningsläger här veckorna innan själva cupen startar.