Bidrag till idrottsklubbar

Det är tufft att bedriva idrottsverksamhet för barn och ungdomar i Sverige. Allting kostar och intäkterna för ett knattefotbollslag eller en grupp unga gymnaster är i princip obefintliga. Idrottande juniorer fyller inga läktare av betalande publik, de syns inte i tv och de spelar inte in några prispengar.

Utgifterna är dock desamma som för äldre idrottare. För den enskilde spelaren går det åt skor, kläder och eventuell skyddsutrustning. Laget behöver tränare och lagledare. Beroende på sport behövs också lokaler och idrottsanläggningar. Kanske en häst också?

Och detta bara för den löpande träningsverksamheten. Tävlingar, cuper och bortamatcher kan kräva tågbiljetter och övernattningar. Ett träningsläger kräver både transport, boende och dessutom mat för alla inblandade. Så hur får man verksamheten att gå runt?

Ett sätt är att söka bidrag. Föreningar söka stöd för sin ungdomsverksamhet från Riksidrottsförbundet som i sin tur fått dem från skattebetalarna. Totalt rör det sig om 1,8 miljarder kronor om året och även om det är många som ska dela på kakan finns det absolut chans till ”skatteåterbäring”. Lokalt Aktivitetsstöd delas ut en gång om året för genomförda aktiviteter, både för ledare och deltagare.

Även kommuner och privata stiftelser betalar ut bidrag och stipendier för barn- och ungdomsverksamhet. Kommuner kan dessutom hjälpa till med billiga lokaler, resurspersoner och allt möjligt.

Sedan återstår alternativet att ta saken i egna händer. Den stora fördelen med att tjäna ihop sina egna pengar är att man då är fri från extern inblandning och inte riskerar att bli beroende av andras pengar. Ett idrottslag kan arrangera evenemang eller jobba åt kommunen med något som ingen i den ordinarie verksamheten har tid med, som att rensa sly eller städa parker.

Eller sälj delikatesser åt DelikatessKungen. Företaget tillhandahåller varorna, ni säljer dem och så delar ni på vinsten. Mer komplicerat är det faktiskt inte. Ni säljer ekologisk olivolja, lufttorkad salami och andra delikatesser till företag eller privatpersoner på er hemort. Först tar ni upp beställningar, sedan får ni hem varorna och levererar dem till kunderna samtidigt som ni tar betalt.

Er andel är helt beroende av hur mycket ni säljer, så lyckas ni riktigt bra kommer ni få mycket pengar till föreningens verksamhet. När ni behöver tjäna mer pengar startar ni bara en ny försäljning. Sedan starten 1992 har tusentals idrottsföreningar tjänat ihop till träningsläger och cupresor på det här sättet.