Att lära sig pengars värde

Att idrotta kostar pengar. Även om man håller på med en sport som simning eller basket som inte kräver dyr utrustning kostar det att åka på träningsläger, till cuper och bortamatcher. Är sporten ishockey eller ridning finns det nästan inget tak för hur mycket det kan kosta.

När utövarna går i skolan hamnar kostnaderna på föräldrarna, som ofta tycker att det är bra att sonen eller dottern har en aktiv fritid, men som inte har råd att lägga stora summor på en enda aktivitet. Många barn håller dessutom på med flera sporter. Det är ingen ovanlighet att varva fotboll eller friidrott på sommarhalvåret med utförsåkning eller bandy på vintern. Om det finns fler barn i familjen är det svårt att få ihop ekvationen.

Men det finns en väg! Något alla barn måste lära sig förr eller senare är att hantera pengar, att förstå att de inte finns lagrade i obegränsade mängder på föräldrarnas bankkort. Det finns inget bättre sätt att lära sig att förstå pengars värde än att själv tjäna ihop dem. Idrottslag som själva får jobba ihop pengar till sina klubbresor får lärdomar de garanterat kommer att ha nytta av hela livet.

Dessutom är det en rättvisefråga. Alla föräldrar har inte samma möjligheter att hjälpa till och hur hjärtskärande det än är att berätta för sitt barn att man inte har råd att låta dem träna med laget är det en verklighet för många familjer med ansträngd ekonomi.

Genom att jobba ihop pengar kan alla vara med. Men finns det verkligen jobb för ungdomar som kanske inte ens gått ut grundskolan, kanske någon undrar. Det gör det faktiskt. Det går att hjälpa kommunen med något enklare projektarbete som att rensa sly eller städa en allmänning, men det finns också privata aktörer som samarbetar med skolklasser, idrottsklubbar och föreningar.

En av dem är DelikatessKungen, som har lång erfarenhet av att låta unga sälja deras varor på den egna orten, genom att knacka dörr eller uppvakta lokala företag. Ersättningen är provisionsbaserad, vilket innebär att ni själva väljer hur mycket tid ni ska lägga på arbetet och hur ni ska gå tillväga. Jobbar ni på duktigt kan försäljningen finansiera ett helt träningsläger eller en turnering långt borta, kanske utanför Sverige.

Så fundera på om inte detta är något för er. Hårt arbete ger resultat och då blir det också roligt, precis som i idrotten.