Ska ert lag vara med i Aroscupen?

Skiljebo SK i Västerås arrangerar den 27 juni till den 30 juni 2013 ungdomsfotboll med en internationell fotbollscup och fotbollsturnering för flickor och pojkar i åldrarna 9 till 17 år. Vi snackar givetvis om Aroscupen och just i år 2013 så firar denna jättelika turnering 35 år. Man har nämligen hållit igång vartenda år sedan 1978. Aroscupen har vuxit sakta men säkert i storlek och omfattning och när man nu tar sikte på upplaga 35 av denna fotbollscup så räknar man med att antalet deltagande lag kommer att spräcka 500-vallen för allra första gången. Det handlar som sagt var om en turnering som är öppen för både pojklag och flicklag vilket per automatik betyder att i runda slängar 8 000 spelare plus tränare, lagledare samt medföljande föräldrar och syskon samt eventuellt övriga släktingar eller vänner till spelarna är involverade i turneringen. Själva spelet sker på ett drygt 50-tal olika fotbollsplaner i och runt omkring Västerås. Arrangerande Skiljebo SK försöker verkligen att anstränga sig till det allra yttersta för att hitta planer med riktigt gräs men i vissa fall så går vissa matcher i grundserien av stapeln på planer där underlaget består av konstgräs. Själva cupen är sedan uppdelad i tre klasser avseende lagens storlek. Det handlar därför om 7-, 9- samt 11-mannalag.

Aroscupen2

Aroscupens upplägg
De deltagande lagen indelas i olika grupper om 4, 5, 6, 7 eller 8 lag där alla spelar mot alla i en enkelserie. Varje lag får använda sig av 7 avbytare i 9- och 11-mannalagen och fritt antal i 7-mannalagen. Slutspelet spelas sedan efter en noga uttänkt modell. A- och B-slutspelet spelas enligt ett cupsystem. De två bästa lagen i varje grupp om fyra eller fem lag går vidare till A-slutspelet. I klasserna med sex lag går de tre bästa lagen till A-slutspel. Övriga lag gör sedan upp i B-slutspel. Alla lag är garanterade minst fem matcher i gruppen med 11-mannalagen samt fyra matcher i grupperna med 7- och 9-mannalagen. speltiden för varje match är sedan 2 x 25 minuter för lagen med 11 spelare och 2 x 20 minuter för de övriga lagkonstellationerna.

Spela i Aroscupen
Namnet Aroscupen syftar på det gamla namnet på Västerås. Förr i tiden var staden nämligen känd under namnet Västra Aros. Om ni i ert lag har lyckats skrapa ihop pengar till laget för att kunna vara med i Aroscupen så börjar det bli bråttom att anmäla sig nu. Mer info om Aroscupen hittar ni här.