SAYO, morgondagens friidrott idag

I Sollentuna, strax norr om Stockholm, möts unga friidrottare i början av varje sommar i ett arrangemang kallat SAYO, Sollentuna Athletic Youth Open. Arrangör är Turebergs Friidrottsklubb. Ringer det en klocka beror det troligen på klubbens framgångar. Tureberg är hem för svenska elitidrottare som Hanna Hermansson och Andreas Almgren, och innan dess klubbens storhet Kajsa Bergqvist.

SAYO äger rum i början av juni varje år, på Sollentunavallen där den svenska eliten och internationella konkurrenter brukar tävla i Sollentuna GP. Där har även Friidrotts-SM avgjorts fem gånger, senast 2016. Fast diskus och slägga avgörs på Edsbergs Sportfält, tre kilometer därifrån.

Allt annat, alla löpgrenar, stav-, längd- och höjdhopp, tresteg och kula, tävlar man i på Sollentunavallen, den legendariska arenan där även Mats Sundin, ett av Sveriges framgångsrikaste NHL-proffs, inledde sin karriär, men då på ishockeyrinken strax bakom löparbanan och gräsplanen.

Tävlar gör friidrottande pojkar och flickor från tio år ända upp till vuxna elitidrottare. På förra årets SAYO sågs t ex Irene Ekelund och Moa Hjelmer göra upp om guldet på 100 meter medan damernas släggtävling vanns av rutinerade Tracey Andersson.

Ska ungdomssektionen i er klubb åka till Sollentuna nästa år? Då är det lika bra att börja planera redan nu. Boende t ex. Det finns en campingplats några kilometer från idrottsplatsen, men också flera hotell i närområdet.

Till Sollentuna åker ni enklast flyg eller tåg. Det är knappt tre mil till Arlanda och en dryg mil till Stockholm. Från Stockholms centralstation är det bara en kvarts pendeltågsresa ut till tävlingsarenan, så oavsett hur ni åker kan ni alltid ta en tripp till huvudstaden där det förutom olika boendealternativ finns massor att göra.

Behöver ni fylla på klubbkassan finns det också flera alternativ. Ett är att sälja delikatesser, för vem gillar inte god mat liksom? Om era unga atleter varvar träningen med ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen tjänar ni pengar till resor och läger. Det går till så att ni tar upp beställningar och får provision på allt ni säljer.

Varorna det gäller är bl a salami, cheddarost och ekologisk olivolja och ni bestämmer själva hur och till vem ni ska sälja. Ni kan t ex gå runt bland företag i er hemkommun, knacka dörr i era bostadsområden eller marknadsföra er försäljning på sociala medier. Eller också gör ni allt det där på en gång.