O-Ringen

Sverige är ett av världens mest framgångsrika länder inom orienteringssporten. Redan på 1980-talet vann svenskar mästerskapsmedaljer i parti och minut. Annichen Kringstad, Jörgen Mårtensson och Marita Skogum vann massor av VM-guld och andra har tagit över traditionen. Tove Alexandersson är uppe i hela 21 VM-medaljer och är fortfarande aktiv.

Idag består Svenska Orienteringsförbundet av 600 föreningar som organiserar hela 83 000 medlemmar, en riktig folkrörelse. Sveriges i särklass mest kända orienteringstävling heter O-Ringen. Varje år i juli, närmare bestämt vecka 30, samlas orienterare från hela världen någonstans i Sverige, nytt ställe varje år. 2022 anordnas O-Ringen i Uppsala, 2023 i Åre 2023 och 2024 är det Smålandskusten som får besök av nästan tjugotusen motionärer med bra lokalsinne.

O-Ringen är egentligen sex olika tävlingar där 5-dagars är mest känd eftersom den funnits med ända sedan starten 1965. Numera behöver man inte ens springa, man kan genomföra O-Ringen på cykel i MTBO,  mountainbikeorientering.

Dessutom pågår kringarrangemang och andra aktiviteter hela orienteringsveckan. Eftersom O-Ringen alltid arrangeras mitt i sommaren är det högsäsong för turism även utanför Orienteringssverige.

Men orienteringen tar mycket tid och engagerar ofta hela familjer. Farmor springer i en veteranklass, lillebror i ”miniknat”, men för ungdomar är O-Ringen kanske mest en tävling där man följer med på hur det går för de andra i klubben.

Orientering är en billig sport som inte kräver särskilt mycket utrustning. Bra skor, kläder, kompass och kanske en pannlampa är allt som behövs för den aktive, och träna gör man helt gratis i Guds fria natur. Men tävlingar kostar ändå. Dels är det startavgift, dels kostnader för kost och logi. Tänker er orienteringsklubb tävla i nästa O-Ringen kanske det är läge att samla pengar redan nu.

Ett beprövat sätt att tjäna pengar till idrottsresor är att starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Sälj deras produkter och få provision på all försäljning. Varorna det gäller är bl a lufttorkad salami med extra hög kötthalt, dragerade mandlar och belgiska chokladpraliner.

Ni säljer dem genom att knacka dörr hos privatpersoner eller företag på er egen ort, eller genom att starta försäljningskampanjer på nätet. Andra idrottsföreningar har tjänat ihop till både cupresor och träningsläger genom att sälja delikatesser.