Kristianstad Arena Cup

Fotboll är ju vanligtvis en utomhussport, men i vårt svenska klimat är det snudd på omöjligt att spela fotboll ute vissa delar av året, och då är det ju praktiskt att kunna dra sig inomhus. Inomhusfotboll, eller futsal, är faktiskt en sport på frammarsch. Den har funnits sedan 1930, men det är först på 2000-talet man spelat organiserad futsal i Sverige. Med färre spelare och mindre plan blir spelet snabbare och roligare, för både spelare och publik. Även bollen är mindre och har en dämpad studs som passar bättre för det tekniska spel som uppstår på trånga ytor.

Kristianstad Arena Cup är en innefotbollsturnering som, precis som namnet antyder, spelas på Kristianstad Arena. Enligt arrangören Kristianstad BoIS är den med sina fyra sammanhängande idrottshallar ”Sveriges modernaste arena”. Årets turnering spelades i januari och februari och var den tionde upplagan. Totalt ställde hela 581 lag upp till spel, vilket är nytt rekord. Så här säger en av de drivande arrangörerna, Michael Engleson, i en intervju i Kristianstadsbladet: ”Vi vill att Arena Cup ska vara mer än en cup, det är helheten och det ska vara en upplevelse.” Kanske är detta hemligheten bakom framgångarna och anledningen till att lag återkommer år efter år.

Matchtiden är 1×12 minuter i gruppspelet och 1×15 minuter i slutspelet. Gruppspel och finalspel slutförs för övrigt på en och samma dag i respektive klass. I år var det hela sjutton klasser, de äldsta pojkar och flickor födda 1998 ner till födelseår 2006, så 2015 lär 07:orna debutera.

Alla klasser döms av distriktsdomare och en mobilapp med resultat och spelschema gör tävlingarna lätta att följa även på distans. De som väljer att följa tävlingarna på plats kan förutom kampvillig fotboll av varierande kvalitet ta del av korvgrillning, dataspelstävlingar, fussball med mera. För den hungrige finns restauranger och kiosker som har öppet alla tävlingsdagar. Detsamma gäller naturligtvis för spelarna själva, som också kan fördjupa sig i kringaktiviteter när de inte är på plan. Förresten finns det ett ledarrum med fika och tidningar där ledarna kan ladda batterierna mellan matcherna i ostörd avskildhet. En hela arena fylld av stojande barn och ungdomar kan ju bli en lite… intensiv upplevelse, om än kul!

Det här kan vara ert lag nästa år! Pokaler, medaljer, ära och berömmelse står på spel. Däremot inga pengar, så reskassan får ni ordna själva.