Gothia Cup

Gothia Cup är världens största fotbollscup för ungdomar, öppen för pojkar och flickor, 11-18 år gamla. 1 700 lag från 80 länder spelar 4 500 matcher på 110 fotbollsplaner, och allt detta sker i lilla Göteborg i ett litet land vid Nordpolen som större delen av världen aldrig har hört talas om. När Gothia Cup startades, 1975, var det med 275 lag från fem nationer. En imponerande premiär, men ingenting emot det jätteevenemang det är idag.

Turneringen spelas i år 19-24 juli och börjar med en pampig invigning på Ullevi Stadium. Sedan följer gruppspel med 4-5 lag i varje grupp. De två främsta går vidare till A-slutspel, alla de övriga till B-slutspel.

Ni väljer själva om ert lag ska bo i sovsal på en skola, hotell eller om ni vill ordna ert eget boende. Kanske bor ni så pass nära att ni kan sova hemma. Under turneringen kan ni åka med ordinarie kollektivtrafik mellan ert boende och de planer där era matcher spelas, men arrangören har också egna bussar under namnet Gothia Line. Till Göteborg tar ni er enkelt med tåg från hela Sverige, med flyg till Landvetter Airport eller med direktbuss från många städer.

Så det är väl bara att anmäla ert lag? Om inte kostnaderna är ett problem. En vecka i Göteborg blir ju aldrig helt gratis även om ni väljer att köpa turneringens matkort och sova på skolgolv på medhavda madrasser. Och så tillkommer alltid anmälningsavgiften för laget och individuella deltagaravgifter.

Behöver ni fylla på klubbkassan för att ha råd med en cupresa kan ni starta en gruppförsäljning hos DelikatessKungen. Sälj deras delikatesser, så får ni provision på allt ni säljer. Först tar ni upp beställningar på företagets cheddarost, salami, chokladpraliner och andra populära delikatesser. Ni kan sälja både genom att knacka dörr och genom att marknadsföra er i sociala medier.

När ni känner er nöjda skickas det ni sålt till er kontaktperson (en tränare, förälder eller annan vuxen). Spelarna levererar allt till respektive kund som betalar för sitt köp vid leverans. Laget behåller sin andel av pengarna och kan planera för Gothia Cup, ett träningsläger, fotbollsresa till Italien eller vad ni vill.

Eftersom hela ersättningen är provisionsbaserad väljer ni själva hur mycket tid ni ska lägga in och i förlängningen hur mycket ni får betalt. Friare arbete får man leta efter. Roligare också.