Gothia Cup 2018!

gothia

I sommar är det återigen dags för världens största fotbollsturnering för ungdomar, Gothia Cup, och nu är det hög tid att anmäla ert lag till denna folkfest. På en vecka spelas 4 500 matcher mellan 1 700 lag, och detta är verkligen en internationell turnering. När tävlingen arrangerades första gången, 1975, deltog fem länder. 2017 var det 82 stycken, från samtliga världsdelar.

Det hela tar sin början måndag 16 juli med en spektakulär öppningsceremoni på Ullevi Stadium. Efter det blir det fotboll för hela slanten, på fotbollsplaner runt om i hela Göteborgsområdet. Under en hel vecka spelar pojkar och flickor, födda år 2000-2007, gruppspel och slutspel. Alla matcher går i två halvlekar, 2×20 upp till 2×30 minuter. Förutom all publik på plats kommer spelet på ett trettiotal planer livestreamas på internet. Förra året sågs livestreamen av över 800 000 personer.

De flesta lag väljer att bo på skola, där man också äter, i skolbespisningen. Det kräver lite extra hänsyn att bo på liggunderlag eller luftmadrass på golvet i ett klassrum eller i en gymnastiksal, och att dela på gemensamma utrymmen, som duschar och toaletter. Men trots trängsel och enkla förhållanden är det ofta just på skolan man skaffar nya vänner och får ett minne för livet.

Alla spelare och ledare har möjlighet att skaffa ett turneringskort, ett så kallat Gothia Card. I vissa klasser ingår det. Med detta kort kommer man in på alla Gothia Cup-evenemang, och på flera av Göteborgs turistattraktioner, exempelvis Liseberg. Man åker också gratis i Göteborgs kollektivtrafik, både spårvagnar och bussar.

För det finns mycket att göra i Göteborg. När man inte äter, sover eller spelar fotboll kan man exempelvis koppla av med lite beachvolleyboll i Slottsskogen. Missa heller inte Trädgårdsföreningen, Paddan och andra sevärdheter.

Ett sätt att tjäna pengar till laget är att sälja Delikatesskungens produkter. Det är ett både roligt och lönsamt sätt få råd med resan till Gothia Cup. Dessutom kan själva säljandet bidra till lagandan. Sälj själva eller tillsammans till släkt och vänner, grannar, föräldrarnas arbetskamrater eller ute på stan.

Går det riktigt bra kanske en resa till Göteborg känns lite futtig. Från och med 2020 ska Gothia Cup börja arrangera en separat ungdomsturnering i Förenade Arabemiratens huvudstad Abu Dhabi. Det skulle kunna vara nästa mål.