Eskilstuna Basketcup

I över 30 år har man en gång om året anordnat en basketcup i Eskilstuna. Den har bytt namn några gånger, men numera heter den kort och gott Eskilstuna Basketcup. Under en helg träffas uppemot 300 lag, runt 2 500 tjejer och killar från tio upp till sexton år för att spela basket, umgås och ha kul. Att det blir en lyckad och välorganiserad cup ordnar ett tusental ideella funktionärer. Det är ledare i arrangörsklubben Eskilstuna Basket, föräldrar och vanliga Eskilstunabor som under tre stressiga dagar gör sitt yttersta för att succén ska återupprepas.

Lagen inkvarteras i skolsalar. Om ni vill, annars samarbetar cupen med hotell dit såklart även spelarnas familjer är välkomna. Tre gånger per dag serveras mat, från middag på fredag till lunch på söndag, med ett vegetariskt alternativ till varje mål och specialkost till dem som behöver. På lördag kväll är det cupdisco på Parken Zoo.

Men mest handlar denna helg om basket. Cupen spelas i 25 hallar i Eskilstuna kommun och alla lag i alla åldersklasser är garanterade minst fyra matcher. De två yngsta grupperna spelar med miniboll mot låga korgar. De yngsta har heller inget slutspel, men alla får medalj. I övriga klasser delas medaljer ut till ettan och tvåan i A-slutspelet, samt pokaler till ettan och tvåan i A- och B-slutspel.

Till Eskilstuna åker ni enklast buss eller tåg om ni inte har egna bilar, och väl framme kan ni åka med lokaltrafikens bussar mellan boende, arenor och disco utan att betala bara ni visar upp cupkortet.

Så då återstår väl egentligen bara att anmäla sig. Och kanske att få ihop pengarna. Många idrottsklubbar sliter ju med att få ekonomin att fungera. Även om man får kommunala bidrag och rabatterad lokalhyra kostar det pengar med matchtröjor, bollar och annan utrustning, men också att åka på cuphelger och träningsläger.

Låt oss därför prata intäkter. Ungefär lika länge som Eskilstuna Basket har arrangerat sin cup har DelikatessKungen erbjudit idrottslag och skolklasser att sälja deras delikatesser. Det är salami, cheddarost, olivolja, praliner och dragerad lakrits och mandel. Grupper av ungdomar tar upp beställningar av dem på den egna orten för att sedan leverera och ta betalt av kunderna. För varje vara de säljer får de behålla en slant (högre ju fler enheter de säljer). Många skolresor och idrottsresor har finansierats genom denna försäljning. Kanske er resa till Eskilstuna härnäst?