Cup No. 1, fotboll i Danmark

En utländsk fotbollscup, kan det vara något? 1984 startade Dana Cup No. 1 i Fredrikshavn i Danmark, för pojk- och flicklag i fotboll. Sedan dess har man tagit bort Dana ur namnet så att den bara heter Cup No. 1, och att den just ska vara många klubbars förstahandsval har man jobbat hårt för. Fram till idag har över 8 400 lag från mer än hundra länder deltagit. Stora europeiska fotbollsnationer som Storbritannien och Tyskland, långväga besökare från Australien och Guatemala, men allra flest lag från de skandinaviska länderna Danmark, Norge och Sverige.

Turneringen som är öppen för pojkar och flickar på 12-17 år, går alltid av stapeln vecka 28, mitt i sommaren, vilket 2021 betyder 12-17 juli. Speltiden är 2 x 20 minuter för de yngsta, som spelar åttamannalag, 2 x 25 för de äldre som spelar elvamanna. Fria byten i alla klasser, så att ingen ska behöva sitta på avbytarbänken för länge.

Vad är det då som gör Cup No. 1 så populär? Helheten och inramningen, här lämnas inget åt slumpen. Fotbollsplanerna är välskötta gräsplaner av internationell standard, och alla planer, aktiviteter och hallen där maten serveras varje dag är samlade på ett ställe. Det ger en samhörighet för cupdeltagarna och både dem och den tillresta publiken ges möjlighet att titta på riktigt mycket fotboll.

Spelarna bor i skolor, gym och idrottshallar i närheten. Föräldrar och fans får rabatt på hotell och vandrarhem, men det går också att bo på ”föräldracampen”, en stor gräsyta i direkt anslutning till cupområdet där man kan tälta eller ställa upp sin husbil eller husvagn.

Fredrikshavn når ni enklast via färjeförbindelsen från Göteborg, det tar bara drygt tre timmar att åka över. Den som föredrar att hålla sig på land kan ta Öresundsbron och därefter Lilla och Stora Bältbron, men tänk på att både Öresundsbron och Stora Bältbron har en avgift.

För nästan ingenting här i världen är gratis och en fotbollscupresa till Danmark är tyvärr inget undantag. Förutom resa och boende är det en anmälningsavgift för laget och deltagaravgifter för alla spelare.

Vill ni inte hosta upp alla utgifter ur egna plånböcker kan ni tjäna ihop pengarna genom försäljning. DelikatessKungen har i snart 30 år jobbat ihop med fotbollslag, skolklasser och andra som behöver pengar till sina resor. De tillhandahåller delikatesserna, ni säljer dem och så delar ni på pengarna.