Aranäs Open – handboll på gräs

Handbollsklubben Aranäs står som värd för denna ungdomshandbollsfest i Kungsbacka i slutet av maj som inget lag med självaktning vill missa. Kungsbacka ligger i Halland, men bara knappt tre mil söder om Göteborg. I kommunen bor det totalt 77 000 invånare, varav en tredjedel i centralorten.

Här samlas alltså handbollsentusiaster för något så ovanligt som utomhushandboll på gräs. Och det är inte vilken sketen gräsmatta som helst, för ändamålet klipps 45 gräsplaner kring Kungsbacka Sportcenter. I publiken finns gissningsvis 20 000 åskådare!

Matcherna spelas i 2×20 minuter och alla lag är garanterade minst fyra matcher. De två bästa lagen i varje grupp i gruppspelet går vidare till A-slutspel, alla andra lag från gruppspelet går till B-slutspel. Slutspelet görs upp i cupform. Vid oavgjort efter full tid blir det 2×5 minuter sudden death och därefter straffar om det fortfarande är oavgjort.

Genom att införskaffa ett gästkort får man middag på fredagen, frukost, lunch och middag på lördagen och frukost och lunch på söndagen, samt två övernattningar i någon av Kungsbackas skolor. De flesta av skolorna ligger på gångavstånd till tävlingsarenan. Vill man inte sova på skolgolv finns det många alternativ. Genom Kungsbacka Turistbyrå kan man hyra stugor och lägenheter. Det finns också ett vandrarhem, inte mindre än tre hotell samt Onsala Herrgård för den som vill slå på stort. Den som vill ta med sig sitt eget boende i form av husvagn kan hyra en uppställningsplats med eluttag för en billig penning.

Även maten går att lösa utan gästkort. Under hela helgen kommer det att finnas en servering där det går att köpa mat, läsk, glass och fika. Kungsbacka är dessutom ganska restaurangtätt, så hinner man slita sig en stund från handbollsfesten lär man inte svälta ihjäl.

Till Kungsbacka åker ni förslagsvis tåg. Det går bl a pendeltåg från Göteborg och Öresundståg från Kastrups flygplats. Bil/buss funkar också, E6/E20 går precis förbi, eller flyg till Landvetter eller Kastrup.

Hur ni än tar er dit är det här är ett evenemang ert lag inte vill missa, så låt det inte stupa på något så futtigt som pengar. Finns ändå risken går detta att lösa. Genom att sälja olika produkter kan ni ganska enkelt få in de medel som krävs. De är faktiskt så lättsålda att de praktiskt taget säljer sig själva.