Älvsjö Innebandycup

I maj, som avslutning på vårsäsongen, spelas ungdomsturneringen Älvsjö Innebandycup. Cupen som spelas under en helg, fredag-söndag, arrangeras av Älvsjö AIK:s innebandysektion. Älvsjö AIK har nyligen firat hundraårsjubileum, innebandy har man spelat sedan åttiotalet. Älvsjö AIK Fritid med innebandy, gymnastik och simning bildades 1981. 1989 spelades den första seriematchen och nu är man med sina närmare 60 serieanmälda lag en erkänd och aktad klubb på alla nivåer.

Vilka får vara med i Älvsjö Innbandycup då? Lagindelningen är årsvis baserat på födelseår, 10-17-åringar, både pojk- och flicklag. Upp till två spelare per lag kan få åldersdispens om de är max ett år ”för gamla”. Flickor får, utan dispens, spela i pojklag, förutsatt att de har rätt ålder alltså, någon måtta får det vara. Ett lag kan förresten ha upp till 20 spelare per match.

2014 spelades cupen i sju hallar i Stockholms söderförorter (Älvsjö, Hägersten, Liljeholmen, Farsta, Bandhagen, Enskede och Sköndal), så antagligen blir det något liknande 2015.

Svenska Innebandyförbundets, SIBF:s, regler är det som gäller. Först delas lagen in i grupper om fyra eller fem lag där alla möter alla. Seger ger 3 poäng, oavgjort 1, förlust 0. Lagen seedas så att placeringen i gruppspelet avgör motståndare i slutspelet, så det gäller att kämpa om varje poäng. Matchtiden är 2×15 minuter både i grupp- och slutspel, med undantag för finalerna som spelas i 2×20 minuter. Vid oavgjort efter full matchtid i slutspelet blir det straffar för att skilja lagen åt, i finalen först efter fem minuters sudden death.

Spelarna i finallagen får pokaler, de övriga slutspelslagen får hålla tillgodo med medaljer. Dessutom utgår ett pris till ”Matchens lirare” i samtliga matcher. Alla deltagare får också nyttig motion, viktiga kunskaper om samarbete och förhoppningsvis ett minne för livet. Jag vet att det är en sliten klyscha att det viktiga inte är att vinna utan att kämpa väl, men ibland är det faktiskt så.

Först och främst måste ert lag hur som helst se till att ta er till cupen, som faktiskt hela 81 lag gjorde i år. För detta krävs att ni anmäler er och att ni hittar ett sätt att finansiera startavgiften, resan, utrustning, mat och eventuellt boende. Men ni har tur, för finansieringsbiten ska ni få ett tips på här. Genom att låta lagets spelare sälja produkter mot provision får ni utan större ansträngning råd med både det ena och det andra.