Åhusstrand Beachsoccer

Sommarens fotbollsfest är Åhusstrand Beachfotboll, åtminstone enligt arrangören Åhus Beach AB som också står bakom Åhus Beachhandboll Festival. Men det finns en del som talar för att det stämmer. Åhus Beachfotboll är Sveriges största beachsoccerturnering. Under en vecka mitt i sommaren samlas barn och ungdomar, inte bara från Sverige utan också bl a Danmark, Norge, Finland och Tyskland. Platsen är Åhus i Kristianstads kommun i östra Skåne.

Turneringen är öppen för killar och tjejer från sju år och uppåt. De yngsta spelar i mixade lag med tre utespelare plus målvakt. I övriga klasser spelar pojkar och flickor var för sig, och ungdomsklasserna från tretton år och äldre får ha ytterligare en spelare på planen, som dessutom är större.

Det finns flera boendealternativ i Åhus. Från Åhus Seaside Hotel till bed & breakfast och en campingplats med stugor och uppställningsplatser för tält och husvagnar. Cuparrangören har dessutom ett gott samarbete med Åhusbor som hyr ut sina hus, lägenheter och stugor i samband med turneringen.

Med flera hundra lag och tiotusentals besökare sjuder hela stan av fotboll. Men när ni ändå är i Åhus, passa på att njuta av sommaridyllen vid sidan av planen också. Åhus är en badort med gamla anor, men här finns också en äventyrspark och ett museum som beskriver Åhus historia ända tillbaka till vikingatiden.

Åk till Åhus med egna bilar eller kollektivt med Skånetrafiken. Till Kristianstad finns det gott om tågförbindelser och därifrån går det bussar med täta intervaller. Eller ta flyget från Bromma Airport. Om klubbkassan sinat (eller om ni önskar använda de pengarna till andra resor, cuper och läger) kan ni fylla på den genom att ägna er åt försäljningsarbete. DelikatessKungen samarbetar med fotbollslag och andra idrottsföreningar, men också med skolklasser. Ni säljer företagets produkter mot provision, så omfattningen av försäljningen bestämmer hur mycket pengar ni ska få. Ni tar dock inga ekonomiska risker och behöver inte lägga ut egna pengar.

Så här går det till: Ni får hem försäljningsmaterial och tar upp beställningar bland grannar och bekanta. Varorna det gäller är populära delikatesser som cheddarost, salami och chokladpraliner. När ni har sålt färdigt får ni hem alla varor, distribuerar dem till kunderna, tar betalt och behåller er del av vinsten. Hur stor den blir beror alltså på er själva, men många grupper har finansierat sina idrottsresor genom försäljningen, så om ni vill det tillräckligt gärna kommer det att fungera även för er.